Лошите условия в арестите у нас са форма на изтезание за изтръгване на самопризнания. Това заявиха пред Дарик отстранената кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

По думите им причината не е липсата на пари, тъй като ежегодно държавата изплаща солидни обезщетения именно заради лошите условия в арестите.

Двете жени престояха над 8 месеца в ареста заради обвинение в подкуп. Според прокуратурата те са поискали от строителния предприемач Александър Ваклин 500 хил. евро, за да придвижат преписката му за строеж в квартала. Посредник при подкупа бил бившият районен кмет Петко Дюлгеров. До момента нито един от разпитаните свидетели, включително и Ваклин, не потвърдиха, че Иванчева е искала лично подкуп от някого. Повечето обаче са единодушни, че хаос със забавени преписки за строеж в община „Младост” е имало.

"Административни преписки се бавят навсякъде. При нас ситуацията отделно се усложни, тъй като в някои от отделите липсваше доста администрация. Отделно имаше и некоректна администрация сред старите служители. Също така нямахме и главен архитект. Специално имахме две срещи при кмета Фандъкова и главния арх. Здравко Здравков, които сезирахме за проблема. Тъй като поради липса на гл. архитект ние няма какво да направим – помолихме или да ни пратят техен екип, или ние да им предоставим преписките на тях. Имахме проблем дори с търговците на маси, дори на тях не успявахме да издадем разрешение за ползване. Бих искала да акцентирам и че твърденията на прокуратурата, че в апартамента ми са намерени преписки, е абсолютна лъжа", заяви Иванчева.

По повод коментарите, че условията в ареста са еднакви за всички, Биляна Петрова каза, че тя и Десислава Иванчева не са влизали в съседните килии.

"Но това е още по-трагично, защото означава, че стотици, ако не и хиляди български граждани, които не са осъдени, а голяма част от тях няма и да бъдат осъдени, са поставени в такива унизителни условия. Големият въпрос е защо се прави. Дали е липса на пари, което ние твърдим, че не е. Защото обезщетенията, които след това се плащат на лицата, които са задържани, са милиони левове, даже евро, всяка година. За нас големият проблем е, че по този начин се осъществява натиск за неистински самопризнания", допълни Петрова.