Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор и всички досъдебни производства образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка.

От прокуратурата припомнят, че на 6 януари 2020 г. по разпореждане на главния прокурор беше възложено на МВР и на ДАНС съвместна проверка за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

В указанията на държавното обвинение се допуска при необходимост да се иска съдействие от чуждите съдебни власти и по-конкретно от тези в Италия. Във връзка с това наблюдаващите прокурори ще трябва да действат, съгласно международното правно сътрудничество - изпращане на европейска заповед за арест (ЕЗР), чрез Националното бюро в Евроджъст.

Прокуратурата в Бургас съобщи вчера, че италианската фирма - изпращач на отпадъците, намерени в контейнери на пристанищата в Бургас и Варна, е "Дентиче Панталеоне", а получателят е фирмата "Блацион" ООД. Обвинението разкрило  разминаване между декларирано съдържание и налично такова. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук, в тях обаче били намерени текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за завод в Плевен.

При мащабна полицейска акция в Плевен на 2 януари бяха открити големи количества боклук от Италия. Отпадъците били в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци. На следващия ден (на 3 януари) премиерът Бойко Борисов поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка с акцията по откриването на боклука. Тогава той каза, че "поне на още седем места в момента се подготвят акции". Всеки който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции", бе категоричен Борисов.

Как гръмна скандалът

Акцията в Плевен дойде след операцията по разкриване на нелегални сметища в Италия, наречена "Четвъртото копие", която приключи на 6 декември 2019 г. с двадесет ареста, осъществени от прокуратурата на Ламеция и Катандзаро. Италиански медии съобщиха за внос на италиански боклук в България.

Всичко обаче започна година и половина по-рано - през юни 2018 година, по сигнал на местен жител, който забелязва съмнително движение на камиони през нощта. Оказва се, че две от дълбоките пещери край местни градчета са препълнени с нелегални отпадъци. Вредните нелегални сметища са били запълвани в продължение на 15 години.

"Говорим не само за организирана престъпна група, но и за глупави хора, които тровят земята, въздуха и водата на своите родители, деца и близки...Хората трябва да ни вярват и да подават сигнали", заявиха от прокуратурата в Ламеция и Катандзаро.