Майката на бизнесмена Николай Банев - Мария също ще бъде обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай и Евгения Баневи пък ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг пред Специализирания съд.

Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. Поискано е от компетентните власти тези суми да бъдат запорирани.

По думите на Гешев, Мария Банева е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата вероятно ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст.

Групата е действала от септември 2005 до задържането на членовете й през тази година. Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. Също и за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв като управляващи "Елма" АД. Баневи ще бъдат обвинени и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Днес, с два различни полета, Николай и Евгения Баневи бяха върнати у нас, след като миналия месец бяха арестувани на летището в Ница.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза още, че е имало в миналото сигнали за заплахи и побой срещу работници от предприятия на Баневи. Имало е и няколко разследвания за данъчни престъпления срещу фамилията, които не са били приключили и някои от тях са присъединени към настоящото дело.

Той обясни, че има данни от свидетели как след приватизирането на "Полимери" от касата е взета голяма сума долари.

Проверки от НАП пък са показали, че при част от дружествата няма извършено престъпление, а неплащане на задължения в големи размери.

На въпрос за зачестилите оплаквания на български обвиняеми за условията на арестите у нас и в чужбина - Баневи, Димитър Желязков, Десислава Иванчева и Биляна Петрова - прокурор Гешев коментира, че по този начин това се превръща в проблем за целия ЕС и допълни, че може да доведе до положителен резултат и да се променят условията в местата за задържане навсякъде.

Очаква се утре прокуратурата да поиска от спецсъда постоянно задържане в ареста за Николай и Евгения Баневи.