Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ и СПИН. Хората, които живеят с вируса в света, са близо 37 милиона души. Ето историята на един българин със СПИН.

Той е млад, добре изглеждащ и забавен. Получил е престижно образование и е нает на високоплатена работа. Не обича безразсъдното каране и високите скорости и не отговаря на обществената представа за ХИВ-позитивен. Ще го наречем Андрей, защото държи да остане анонимен.

"Повечето хора не биха реагирали добре, ако разберат, че до тях е човек с тази диагноза. Това е, което най-много ме притеснява, и е основната причина да дам това интервю", разкрива той пред bTV.

Светът за Андрей за миг рухва, когато преди години при рутинен тест получава положителен резултат за ХИВ. "Почувствах се буквално сякаш земята под краката ми е изчезнала и съм във въздуха - свободно падане. Наистина не можеш да усетиш нищо, страшен шок е. Ти си абсолютно безчувствен", спомня си той.

Следват кръвни изследвания в Националната потвърдителна лаборатория и след окончателни положителни резултати, започва лечение. Преживява емоционален срив и депресия. Мъжът разбира, че е заразен от партньор, който е с ХИВ, но не се е лекувал и не го е предупредил.

"Първоначално чувствах огромен гняв и желание за отмъщение. Но постепенно това отмина". признава Андрей. Младият мъж се свърза с бившите си партньори и с облекчение научава, че не е предал вируса на тях. След първоначалния стрес животът му продължава както преди.

"Единственото нещо, което се промени в моя ежедневен живот, е, че пия хапчета веднъж на ден, което е съдба на адски много хора, с диабет или с други хронични заболявания", допълва той.

Съвременната терапия блокира разпространението на вируса и намалява съдържанието му в организма до степен, в която е почти невъзможно предаването му на друг човек.

"Предразсъдъците, с които съм се сблъсквал, са най-вече два - че това е смъртна присъда и аз скоро ще умра, което не е вярно изобщо. И хората просто не приемат факта, че като приемаш тази терапия, си безопасен. Хората трябва да знаят, че има начин ХИВ да бъде спрян. И това е като всички заразени започнат терапия веднага и започнат да се придържат към нея", категоричен е Андрей.

Каузата му е да помогне на обществото да приеме ХИВ-позитивните и да ги подкрепи.

"Много е трудно, особено в някои ситуации, когато не ти е добре и хората те питат защо не ти е добре, да ги излъжеш. И освен че със сигурност искам да се открие лечение на това заболяване, искам обществото да го приеме така, както се приема диабет или други хронични заболявания, като нещо, което е напълно овладяно и с което се живее нормално", посочва той.

Придържането към терапия запазва здравето на ХИВ-позитивния и предпазва околните от инфектиране.

А ето и статистиката - новите случаи на зараза с вируса ХИВ се увеличават в Източна Европа, намаляват в Западна

Повече от 130 000 души са диагностицирани с вируса ХИВ миналата година в Източна Европа - най-високият ръст за региона досега, докато броят на новите заразени в Западна Европа намалява, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Почти 159 000 нови случаи на зараза с ХИВ са съобщени в Европа през 2017 г., посочва докладът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на Световната здравна организация, издаден във връзка с отбелязвания днес Световен ден за борба със СПИН. От новите случаи 75 процента са в Русия и Украйна.

Заразените с ХИВ в 53-те държави, попадащи в Европейския регион на Световната здравна организация, са над два милиона души.

Напоследък броят на новите случаи е сравнително нисък, но късната диагноза остава проблем. Всеки втори новодиагностициран заразен вече е в напреднал стадий. Един от пет заразени пък не знае това. Затова здравните агенции призоваха за повече изследвания за откриване на вируса ХИВ.

В европейския регион ХИВ поразява много повече мъже - 70 процента от новите диагнози на ХИВ за 2017 г. Положителното развитие за Европа е, че намаляват случаите на зараза между хомосексуалните мъже.

Общите тенденции показват, че Европейският регион няма да изпълни поставената от ООН цел за елиминиране на ХИВ/СПИН до 2030 г.

От началото на епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век повече от 77 милиона души по света са се заразили с вируса ХИВ. Почти половината от тях - 35,4 милиона души са починали от СПИН.