Започнаха честванията за Деня на Христо Ботев. Исторически събития отпреди 142 години се разиграха в на палубата на кораба-музей "Радецки" в Козлодуй, съобщи БНТ.

На днешния ден, готови да дадат живота си за родинатa, Христо Ботев и четата му слизат на Козлодуйския бряг. С развято знаме, целувка на родната земя и клетва във вярност към Отечеството четниците тръгват със заветните думи "Свобода или смърт".

"Походът по Ботевите стъпки не е обикновен поход - това е открит урок по патриотизъм, по любов към отечеството", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред стотиците походници, които утре тръгват на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица". Тя е почетен патрон на 72-рия такъв поход, предаде БТА. 

"Ние го помним. Ние помним неговото геройство, помним неговите четници. И вие ще тръгнете по техните стъпки. Ще почувствате пламъка в сърцата и макар че няма да тичат потери по вас и няма да свистят коршуми, вие ще усетите онзи дух, онзи пламък, който накара 200 четника да дадат живота си за свободата на България. И Ботев, младият поет и революционер, да остане знаме на България, да остане символ на свободата. Желая ви успех, желая ви здраве, сили. Почувствайте този дух. Бъдете горди българи и ще се видим на Околчица", заяви Караянчева.

Тя и останалите хора наблюдава възстановка на слизането на Ботевата чета на родния бряг. След това председателят на парламента участва в тържествен митинг-проверка, който се състоя до паметния знак на козлодуйския бряг.