Това се договориха министърът на образованието и науката доц.Румяна Коларова и инициативният комитет от представители на академичната и научната общност, съобщиха от МОН снощи.

Вчера историци негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които, че Васил Левски е арестуван от полиция.
Учениците от първи до четвърти клас учат "Човекът и обществото", а изучаването на "История и цивилизация" започва от пети клас.

Коларова подкрепя инициативи, свързани с подготовката на допълнителни учебни помагала за образованието, както и конкретни предложения в бързи срокове за корекции на неточности, става ясно от съобщението на МОН.

Петко Колев от издателство обясни, че като цяло българските учебниците са добри и единствено в някои детайли се налагат известни осъвременявания във формулировките.

Зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира, че особено при разглеждането на учебниците за началния етап на основната степен на образование трябва да се има пред вид възрастта на учениците, както и необходимостта от достъпен и ясен език, който да се възприема от випуски от над 70 хиляди ученика годишно.

Проф. Пламен Павлов каза, че е важно правото на избор за преподавателите, която е осигурена чрез повече от един учебник по предмет.

Николай Дренчев от инициативния комитет коментира, че от МОН има разбиране към вижданията и идеите на комитета и са предоставени възможности за търсенето на решения на поставените проблеми.

На срещата не дойдоха акад. Георги Марков и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

"Трябва да има един учебник по история, съдържанието да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от млади момчета и момичета, които може би са много умни, но следват опорните точки, зададени им фондации",
заяви вчера Димитров във връзка с обучението по история.