Ирен Дикова - Димитров е първата българка, която ще участва на световнo първенство за зимни спортове, с трансплантирани бели дробове.

В момента тече усилена подготовка за участието й. Всеки ден е в залата с личен треньор и при всяка възможност е на пистата. Зимните игри за Ирен не са просто състезание. Тя се ангажира освен да представи достойно България, да подкрепи популяризирането и на важната тема за донорството и трансплантациите у нас и извън страната.

Качва се за първи път на ските едва на три години и макар и да не си спомня тези първи моменти, нейните родителите са ги запазили в снимки. На 13 години Ирен вече се състезава. За съжаление, на 19 години е диагностицирана с муковисцидоза - прогресивно генетично заболяване. Ирен обаче не спира да живее като нормален млад човек. Когато е на 25 заболяването прогресира и се налага да направи избор - фатален край или това да влезе в листа за чакащи трансплантация. През 2017 г. е оперирана в университетска болница във Виена.

Година след операцията тя участва в Европейско първенство за трансплантирани с бял дроб и сърце, откъдето си тръгва със златен медал в тенис на корт и бронзов в тенис на маса. С тях тя се явява не само като изключителен спортист, но и като вдъхновител за мнозина.

Ирен мотивира всеки ден последователите си в социалните мрежи и хората от всекидневието си, като ги вдъхновява не само с историята си, но и с ежедневната си сила. Борбената дама смята, че има мисия във втория си живот и тя е да помага на хората, които имат нужда. Да дава надежда на чакащите за трансплантация и да разпространява темата за донорството в България.

Днес Ирен е на 29 години и обича живота повече от всякога. Влага сърце във всичко, с което се занимава, защото дългите дни в болничното легло са я научили, че трябва да се живее с любов. Участва в десетки събития за популяризиране на донорството, включително е и европейски шампион за 2018-та година по тенис на корт от игрите за трансплантирани с бял дроб и сърце.

За тези, които се интересуват от темата и искат да дадат приживе съгласието си да дарят органите си, в случай на мозъчна смърт, могат да попълнят картата от националната кампания за донорство - "Да! За живот!".

Ако искате да помогнете в подготовката и участието на Ирен на Световните игри за трансплантирани, които ще се проведат от трети до осми март 2024 г. в Бормио, Италия, можете да се свържете с нея на имейл адрес: irendikova@gmail.com