Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.

Роден в Казанлък на 18 май 1974 г., през 2003-а Гърдев постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ. Кратката му служба преминава в казанлъшкото поделение 38220. В Ирак е първата му задгранична мисия - като картечар.

На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.

Фаталният инцидент става при патрулиране на български военни с 3 бронирани машини "Хамър", когато към тях се приближава иракски автомобил. Колата не спира и българите стрелят 2-3 пъти предупредително. Веднага след това срещу тях започва масиран огън със стрелково оръжие от запад. В това направление, само на 150 метра, се намира американски комуникационен обект.

Първоначално до българските медии достига информацията за трагичен инцидент. Първото съобщение, че става дума за приятелски огън идва няколко дни по-късно от писмо, пуснато в електронния сайт на вестник "Българска армия", в което военнослужещ от батальона ни в Ирак разказва какво се е случило.

Резултатите от разследването и информацията, с която разполагаме, ни дават достатъчно основание да считаме, че гибелта на младши сержант Гърди Гърдев е вследствие на приятелски огън, потвърждава веднага след това тогавашният военен министър Николай Свинаров.

Президентът Георги Първанов приема спешно посланика на САЩ у нас Джеймс Пардю. Държавният глава заявява, че българската страна провежда сериозно разследване и изразява очакване Съединените щати да приложат същия подход и строгост при търсенето на отговорност. Според Първанов случилото се говори за проблеми в координацията между съюзниците.

Междувременно от МО и Генералния щаб разпространяват информация от първоначалния доклад на случилото се в Ирак, според която българският патрул няма никаква вина за инцидента, а американският пост не е дал предупредителни изстрели.

Разследването: Трагичен нещастен случай

Разследването на гибелта на Гърди Гърдев приключва със заключението, че става дума за "трагичен нещастен случай", при който и двете страни погрешно се взели една друга за бунтовници.

“Разследването заключи, че смъртта на Гърдев е резултат от престрелката, възникнала между американските и българските войници, които са открили огън едни срещу други в отговор на действие, което и двете страни са възприели за враждебно спрямо тях. Това бе трагичен нещастен случай и военнослужещите от многонационалните сили в Ирак изразяват искрените си съболезнования на семейството на загиналия", заявяват от американските въоръжени сили.

Според тях престрелката е избухнала в "пълна тъмнина", когато българският патрул спрял близо до радио-релейна станция, обслужвана от американски войници. Нито американските, нито българските войници са знаели за присъствието на другите.

Инцидентът започнал, когато българският патрул дал предупредителни изстрели по наближаващ иракски автомобил. Американците сметнали, че са обстрелвани от бунтовници и открили огън. Няма нужда от допълнително разследване и от административни действия, завършва съобщението на американската армия.

Гибелта на Гърдев обтегна отношенията между Вашингтон и София, коментира тогава агенция Ройтерс и припомня, че нещастието с нашия войник става в същия ден, в който американски патрул открива погрешка огън по колата, с която пътува освободена италианска журналистка. В този инцидент загива офицер от италианското военно разузнаване.

На 6 март ковчегът с тялото на Гърдев е посрещнато на летище София от президента Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски.

Редник Гърди Христов Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-лейтенант Златан Стойков. Със заповед на министъра на отбраната пък младият мъж е произведен посмъртно в звание „Офицерски кандидат“ и награден със знак „За вярна служба под знамената“ I степен.

Той е удостоен и със званието "Почетен гражданин на община Павел баня", а  улица в село Долно Съхране, където живее, е кръстена на него.

Гърди Гърдев ще остане в историята като осмият български войник, загинал от началото на миротворческата операция в Ирак.

За последен път близките му го чуват в деня на смъртта му. Казва на майка си и баба си, с които живее:

"Когато дойде жегата при вас, се връщам". Чакайте ме!”.