В почти цялата страна интернет имаше само на моменти, след което отново спираше.  Проверка показа, че интернет нямаше или прекъсваше в областите София, Благоевград, Видин и Варна, съобщи сайтът Е-79, цитиран от БЛИЦ. Оказа се, че и кабелни оператори в страната нямат интернет, тъй като много от тях също черпят интернет от БТК.
Сривът в мрежата на Виваком остави и хиляди хора без достъп до парите им в картовите сметки, като десетки банкомати нямаха комуникация с обслужващите банки, предаде БГНЕС. Проблемът постави на нокти хората от БНБ. Клонове на търговски банки също бяха поразени и клиентите им не можеха нито да внасят нито да теглят пари. Десетки фирми в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен останаха без комуникации.
Истинска паника предизвика бъгът в Шумен. Нито един банкомат в града не работеше в ранния следобед заради срива, предаде АСН. Дежурни групи вадеха заяли дебитни карти на клиенти. Шефовете на клоновете изкараха служители навън, за да обясняват, че устройствата са извън строя. Сривът засегна и работата на пощите, чиито компютри отказаха и така спря плащането на битови сметки. Бяха прекъснати за кратко и мобилните връзки на оператора, както и достъпа до Интернет.
Достъпът до интернет услугата VIVACOM Net и градската мрежа за пренос на данни са възстановени в 15.30 часа днес, съобщиха от компанията в късния следобед. Мобилната услуга е била възстановена в 15.00 часа. Вече функционират нормално и IP/VPN и интернетът за бизнес клиенти, съобщиха от компанията, цитирана от БТА.
Техническият проблем е настъпил в 13.52 часа и се дължи на софтуерна грешка в системата. От компанията уверяват, че проблемът е окончателно разрешен.