Безуханова представи пред журналисти платформата за споделяне на идеи за бъдещото развитие на страната и сподвижниците си.Тя обясни, че “България може“ не е политически проект, но очаква от него да бъдат излъчени хора, “които с експертизата си могат да поемат допълнителни роли“, съобщи БТА.

Завръщането си в България и отказът от високия пост на директор в "Хюлет-Пакард" тя мотивира с желанието си да види България просперираща. Провокацията дошла след участие в един от протестите срещу кабинета "Орешарски" и последвалата равносметка от случващото се в страната.

Безуханова обаче отхвърли предположенията, публикувани в някои издания, че в основата на идеята са Цветелина Бориславова или Кристалина Георгиева.

"Не трябва да се правят аналогии с политически клубове от миналото", категорична бе Безуханова и в отговор на въпрос дали това може да е проект на президента Росен Плевнелиев, подобен на "АБВ" на Георги Първанов.

Тя обясни, че проектът ще е място в интернет, където да бъдат дискутирани теми от всеки, който желае, а модератори да бъдат експерти в съответната област.

"Обединението ни срещу поруганото ни национално достойнство трябва да роди споделеното ни разбиране за развитието на страната ни. Перспективното бъдеще на България е наша обща задача и днес тя изглежда по-лесно решима с обединения интелект, истинската експертност и принос на всеки от нас в служба на тази кауза", каза още Безуханова.

Освен нея като инициатори на проекта бяха представени и Кирил Петков, един от инициаторите на т.нар. "Харвардски курсове" в СУ, преподавателят по право в СУ Христо Христев, Асен Асенов – създател на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", професорът по химия Николай Денков от Софийския университет, Евгения Пеева от организацията “Заедно в час“ и юристът Стефан Кючуков..

По думите на Петков сега е времето чрез отключването на обществената енергия и този дебат да се консолидират общи стъпки за изграждането на едно по-добро общество и споделен морал. Според учредителите на новия проект моментът за неговото създаване е правилно избран.

Христев пък предупреди за опасна тенденция на страната ни да се отдалечава от определящите за ЕС ценности и посочи, че ще насочи всичките си усилия това да се промени.