Това обясни изпълнителният директор в Агенцията по вписванията Даниела Митева, предаде БГНЕС. Първият режим е досега познатият, според който придобитото по време на брака, принадлежи на двамата, независимо на чие име се води.
Според втория режим на разделност, всеки от съпрузите ще запазва за себе си придобитото по време на брака, а третият режим е договорен и да е с помощта на предбрачен договор.
Двамата партньори ще имат възможност да разпределят имуществото преди и след брака, както преценят. Когато съпрузите не направят избор, ще се приема автоматично режима на имуществена общност. Преди сключването на граждански брак в набора от документи които получават от длъжностното лице по гражданско състояние, бъдещите съпрузи ще попълват документ, който ще избират режима на имуществено състояние, който искат да имат.
По изискванията на Семейния кодекс, продавачите по сделки с недвижими имоти и коли от утре ще трябва да представят пред нотариуса удостоверение за режима на имуществените отношения със съпруга си. Издаването на удостоверението струва 10 лв. и става в Агенцията по вписванията, пише "Дневник". То е задължително, въпреки че на 1 октомври имотите на всички двойки ще се водят общи, тъй като никой няма да е имал време да регистрира нов режим.
Проблеми могат да възникнат, тъй като по закон само подразделенията на агенцията в 28-те най-големи града имат право да издават такива удостоверения. Така ще се наложи хората от по-малките населени места да пътуват, за да си извадят документа.
Призоваваме хората да използват електронен подпис и така ще получат удостоверението без губят време, а може и да си спестят пари, каза шефът на агенцията Даниела Митева. Брачните договори ще се сключват пред нотариус и само той и съпрузите ще имат оригинал от него. Данните са лични и конфиденциални и няма да се представят нито в общината, нито в агенцията по вписванията, обясни Митева.
След сключването на брака, в първия работен ден, отговорният служител в общината, ще уведомява Агенцията по вписванията за избрания имуществен режим от двамата партньори. След като той изпрати информацията, тя ще се вписва в електронния регистър на имуществените отношения на съпрузите, който ще се администрира от агенцията. Всеки ще има възможност да извършва справка и да вади удостоверение за имуществения режим избран от съпрузите.
В случай, че те изберат да сключат предварително договор, няма да са задължени да предоставят информацията в него на длъжностното лице по гражданско състояние.
Според новия Семеен кодекс, по време на брака режимът на имуществени отношения ще може да бъде променян, което ще се отбелязва служебно в акта за сключване на граждански брак и промяната ще се вписва в регистъра.