Предложението е провокирано от зачестили случаи на изповядани сделки, при които психичноболни продават имоти без да разбират напълно същността на казуса, съобщи директорът на регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов, цитиран от Дарик радио. И в други градове на страната вече има такива случаи.
Проблемът ще бъде поставен и пред нотариалната камара. До този момент социалните служби в Габрово са се натъкнали на шест съмнителни случая. За един от тях е сезирана прокуратурата, а друг ще бъде представен на съсловната организация на нотариусите за становище.
По време на заседание на съвета по психично здраве бе изнесена информация за сляпа възрастна жена с деменция, останала без всичките си имоти след подписване на пълномощно. По думите на габровката в документа са били вписани правомощия, за които тя не е знаела предварително.
Едва след като възрастната дама решила да дари апартамента, в който живее, на роднина срещу гледане, станало ясно, че той вече е продаден. В съвета по психично здраве участва представител на прокуратурата и очакванията са тя да се самосезира за всеки един конкретен случай.
Неотдавна, именно заради имотните измами, на нотариусите беше предоставен ограничен достъп до системата на МВР за документи за самоличност.