Постоянно пребиваващите в България китайци са 3300, непрекъснато се получава информация кой пристига от Китай. Към момента няма положителни данни за заразени с коронавируса. Това каза за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Минимален е рискът да има пристигащи от китайския град Ухан (огнището на заразата), както и от провинция Хубей (Ухан е столица на тази провинция), тъй като са поставени под карантина и са под постоянно наблюдение, отбеляза д-р Кунчев след среща с представители на Българо-китайската търговско-промишлена палата, провела се по повод разпространението на новия коронавирус.

Кой и как помага на идващите китайци

Неправителствените китайски организации помагат на българските здравни власти при посрещането на китайски граждани, даването на указания за поведение и организирането на карантина в домашни условия, добави Кунчев и поясни, че подобно съдействие се налага заради "тежката езикова бариера". По думите му организацията е изключително добра, а хората са много дисциплинирани и спазват указанията. Дадени са и инструкции за действие, ако има съмнение за симптоми на коронавируса.

Пристигащите от Китай се транспортират до домовете им със специални микробуси, които се дезинфекцират, добави още Кунчев. Карантината в домашни условия ще продължи не по-малко от 14 дни.

През вчерашния ден, 4 февруари, само през Летище София са влезли 1763 души, от които петима китайци, каза по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание. Той отбеляза, че китайците нямат температура, но независимо от това те са поставени под домашно наблюдение.

Има две китайски сдружения в България - едното е на студентите, другото е на бизнесмените, които организират посрещането на китайците в България, добави Кирил Ананиев. "След като преминат през нашата термокамера, попълнят съответната листовка, получат указанията от здравните власти, те ги посрещат с техен транспорт и ги завеждат до мястото, където ще живеят, като 14 дена си ги наблюдават самите те", обясни здравният министър.

"Браво на тези две сдружения, защото това облекчава и наблюдението", каза премиерът Бойко Борисов.

Хонконг поставя под карантина идващите от континентален Китай

Главният администратор на Хонконг Кари Лам съобщи, че от събота всички посетители, пристигащи от континентален Китай, ще бъдат подлагани на задължителна двуседмична карантина, за да се ограничи епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Мярката е сурова, но смятам, че след огласяването й броят на пристигащите ще намалее от само себе си", каза Лам, цитирана от Ройтерс. Тя съобщи също, че Хонконг затваря два терминала за круизни кораби.

Медицински работници в Хонконг протестират последни три дни, настоявайки за пълно затваряне на границата с континентален Китай, припомня Ройтерс.

Лам днес каза, че потвърдените случаи на заразени в специалния автономен район са 21. Главният администратор обяви, че правителството ще отпусне 10 милиарда хонконгски долара (1,28 млрд. щатски долара) за борба с разпространението на вируса.

Русия спира чартърите до Китай

Чартърните полети между Русия и Китай ще бъдат спрени от 14 февруари. Разпореждане за това издаде ръководителят на Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия Александър Нерадко, предаде ТАСС.

От 1 февруари са спрени и някои редовни полети до Китай. Министерството на транспорта на Руската федерация тогава разреши на авиокомпаниите да извършват чартърни полети от Русия до Китай и обратно, за да превозят руските граждани от Китай.