Под наблюдението на Районна прокуратура - Самоков се води разследване по досъдебно производство, образувано за извършено престъпление по чл. 216 а от Наказателния кодекс за нарушаване целостта на водоснабдителна система, създало условия за отклоняване на вода, съобщиха от Прокуратурата.

След извършена проверка към настоящия момент е констатирано, че от 2008 г. до 14 януари т.г., в района на местността "Кокалов егрек", над с. Ярлово, община Самоков, във Витоша планина, неправомерно била нарушена целостта на водоснабдителна система.

Чрез повреждане на бетонова тръба с диаметър 800 мм, намираща се в шахта на водоземно съоръжение - каптаж на Палакарийски воден канал, били създадени условия за незаконно отклоняване на вода.

Същият бил построен заедно с язовир Студена и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е в порядъка на 100 л/с.

За този вид престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба до двадесет хиляди лева. Разследването по случая продължава, допълват от Прокуратурата.

Припомняме, че в момента по нареждане на главния прокурор се проверяват редица Вик дружества в доста градове в страната.