Бизнесменът Христо Ковачки публикува "Няколко думи за руския удар по най-голямата детска болница в Киев". На страницата си във Фейсбук той цитира писателя Ерих Мария Ремарк и една от най-забележителните му книги "На Западния фронт нищо ново".

"Човек свиква с всичко. За повече от две години свикнахме и с войната, която се води до нас. Свикнахме със сводките за сраженията по украинските поля. Свикнахме с новините за ракетни удари и за убити невинни хора и деца", започва Ковачки и цитира психолози, според които "ако човек не свикне с ужасите, ще полудее, но това не прави войната по-нормална".

След това той посочва, че произведението на Ремарк "На Западния фронт нищо ново" описва безумието на окопните битки през Първата световна война - една от първите книги, която нацистите изгарят на своите клади.

"Днес сякаш наблюдаваме на живо някакво безумно повторение на човешката история под името "На Източния фронт нищо ново" и сякаш това да се удари детска болница в Киев вече е нещо обичайно. Най-опасно е, когато злото стане нормално. Най-лошо е, когато злото стане банално. Горещата войната на режима на Путин срещу Украйна и украинците отдава се превърна в студена война срещу самата Русия и руснаците. Под булото на защитата на митичния "Русский мир" се унищожава нормалността на съвсем реалното руско общество, а Русия скоростно се превръща във военизирана евразийска автокрация от Оруелов тип. По времето на първите "COVID вълни" се появи терминът "новото нормално". Днес светът е заменил "маската на вируса с каската на войната" и "новото нормално" е някой да убие деца в една детска болница. Не бива да свикваме с "новото нормално"!", добавя Христо Ковачки.

Той констатира колко е важно, че членуваме в НАТО и Европейския съюз на фона на трагични събития, като тези в Киев и завършва с "В такива тежки турбулентни времена страната ни се нуждае от национално отговорно управление, което да продължи избрания път на развитие".

В понеделник украинските власти обявиха, че Русия е ударила най-голямата детска болница в Киев, като следващия ден - 9 юли беше обявен за ден на траур в столицата. Поне 27 души са загинали, а над 70 са ранени само в педиатрията в Киев. Голямата част от жертвите са малки пациенти на болницата. Кадри на десетки окървавени деца с онкологични заболявания и техните ужасени родители и лекари обиколиха света в минутите след атаката.

Москва обаче обяви, че ударите са поразили цели в заводите "Артьом" и "Антонов" и конструкторското бюро "Луч" в Киев. "За пореден път, както многократно се е случвало с украинската ПВО, нейните ракети се отклониха от курса и поразиха жилищни сгради и социални институции. Това се случи и този път. Вече беше потвърдено, включително от множество свидетели, че една от ракетите на западния ЗРК NASAMS е ударила сграда на територията на детската болница "Охматдет" в Киев", твърдят официално от Русия.