Напрежение сред хотелиерите в Слънчев бряг заради неизплатени средства за настаняването на украински бежанци. Заради слабия сезон в курортния комплекс много от тях вече мислят за намаляване на персонала. Готвят се и протести.

Хотелиерите заплашват, че ако не получат средства по сметките си за настаняването на украинските бежанци, ще се наложи да изведат десетки майки с деца от базите си.

"Свърши се не само търпението, свършиха и парите, което е много важно, особено за колегите, които решиха да продължат програмата с 10 и 15 лв. Въобще не се платени средствата за месец май, а отделно влизаме в програмата за месец юни. Ако не бъдат платени парите в тази седмица, то да почнем методично да вадим украинците от хотелите и да се завеждат тези насрещни искове срещу държавата. Това наистина е притеснително, защото ще създаде следващия логистичен хаос", каза пред bgonair хотелиерът Радостин Дачев.

"Всички искат да ядат, всички искат някакъв сервиз, обслужване, обаче хората не получават заплати. При нас много служители напуснаха, просто няма с какво да им платим", посочи хотелиерът Тамара Анастасова.

Липсата на навременна държавна подкрепа за собствениците на хотели притеснява и украинските граждани, настанени в Слънчев бряг. "Условията тук много ни харесват. Не знам къде ще отидем, ако се наложи да напуснем хотела. Дъщеря ми е малка - вижда морето за първи път, щастлива е да бъде тук", сподели Наталия Тиранская.

"В нашата страна положението е много опасно, нужно ни е убежище тук. Просто няма къде да отидем, благодаря на България с цялото си сърце", каза Кристина Малидева.

Във вторник хотелиери от Слънчев бряг ще протестират при входа на Равда на главния път Бургас - Варна. Очаква се демонстрацията да премине с кратко предупредително затваряне на главната отсечка.

Министерство на туризма: Забавянето не се дължи на субективни причини, въпрос на време е да платим

"Министерство на туризма обработва огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ".

Това се посочва в позиция на министерството относно плащанията по Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила, получена в БТА.

Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки, уточнява ведомството.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към извънредната ситуация, в която се налага да работи, уверява министерството, подчертавайки че в нито един момент забавянето не се дължи на субективни причини.