В Търговище екип от лекари спаси живота на мъж с над двукилограмова кучешка тения в черния дроб. Операцията на възрастния пациент е продължила повече от два часа в хирургичното отделение на филиала на Поповската болница в Търговище, съобщиха от ръководството на здравното заведение.

Според лекарите е възможно паразитът да е бил в организма на пациента повече от 20 години. Заразяването, най-вероятно е станало от домашни животни, а симптомите са се появили доста по-късно.

Продължително време мъжът, който е на 74 години, се е оплаквал от тежест в корема и киселини. Болките не отшумявали, а през последните няколко месеца станали нетърпими. Тогава потърсил лекарска помощ. При прегледа в Омуртаг са видени множество кисти и пациентът е насочен към хирург.

При операцията медиците се натъкнали на кучешка тения около няколко вътрешни органа. Най-голямата била в черния дроб, а друга, по-малка - около червата. Екипът, осъществил операцията, е съставен от хирурзите д-р Добрин Папуров, д-р Стамен Стаменов, д-р Веселин Цанков и анестезиолога д-р Иван Катранджиев.

Пациентът се възстановява нормално. Най-вероятно ще бъде изписан в средата на тази седмица. Ще бъде насочен към Института по паразитология в София за наблюдение и последваща медикаментозна терапия, посочват от болницата.

Ехинококозата, по-позната като кучешка тения, е една от най-тежко протичащите паразитози, срещани в България. Заболяването е рисково, защото протича като бавно развиващ се тумор и дълго време може да остане скрито, конкретизират специалистите от здравното заведение.