Никой няма задължение да Ви уведоми, ако останете без личен лекар, а това е сериозен проблем по време на пандемията и касае достъпа до здравна помощ на хиляди пациенти. Проблемът излиза наяве още през април, когато редица подобни жалби пристигат до омбудсмана Диана Ковачева, но до този момент не е решен.

"Ако Ви се наложи сега да ползвате услугите на личния си лекар и не можете, наистина ще бъдете в много затруднено положение. Последната жалба по този въпрос е от Плевен, където 2000 души останаха без личен лекар", заяви Ковачева в интервю за Dir.bg.

Причините да останете без джипи могат да бъдат различни - може да се е отказал от договор с НЗОК, може вече да не отговаря на условията за такъв договор, а може и да е починал, посочи омбудсманът в предаването "Матине".

"За съжаление към момента пациентите не се информират, че остават без личен лекар - такова задължение няма нито самият лекар, нито НЗОК. Това е проблем, понякога един лекар може да има 1000 - 2000 пациенти и в тази пандемична ситуация е важно да имаш бърза и близка връзка с личния лекар. Изпратих препоръка до здравния министър с настояване действително хората да бъдат информирани. Чрез sms-и, е-мейл, по телефона или на сайта на здравната каса да има информация, така че да е ясно и хората да знаят, че са останали без личен лекар."

До този момент не е ясно и дали ще има облекчена процедура по избор на нов личен лекар в подобни случаи. Това е вторият опит на Ковачева да отнесе сериозния пропуск до институциите, след като през април, когато постъпват първите сигнали от пациенти, изпраща същата препоръка и до здравната каса.

"Тогава от НЗОК ми отговориха, че хората могат да се информират, ако имат електронен подпис. Не всеки има или може да го накараме да има електронен подпис. Няма и смисъл - не смятам, че това е бързият съвременен начин да се информираме, че личният ни лекар вече няма договор."

Преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив също обърнаха внимание на ситуацията с пациентите на лекарите, починали от COVID-19. "При случаи, когато общопрактикуващият ви лекар е починал, а вие се нуждаете от болничен лист и сте в карантина, при сега действащите разпоредби никой не може да ви издаде такъв", коментираха казуса медиците след загубата на свои колеги.

Защо бавят промените в закона срещу домашните насилници?

"Напомням на министъра на правосъдието да внесе в Народното събрание изработените промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс", призова още доц. Ковачева. "Предлагам с промени в НК да отпадне системността при домашното насилие. Ако сега сте жертва на домашно насилие и стане убийство или телесна повреда, насилникът ще бъде наказан по-леко, защото престъплението няма да се третира като извършено в условията на домашно насилие, ако няма 3 системни последователно регистрирани оплаквания от ваша страна. Една жена може да бъде убита от първия път", посочи Ковачева.

Причина за предложенията е "пандемията" от домашно насилие по време на пандемията, защото статистиката показва, че в последните месеци към кризисните телефони за помощ са се обърнали с 30% до 50% повече жени. Убитите са 20.

"Само за 2-та месеца, в които всички седяхме вкъщи, бяха убити 9 жени. Очевидно е, че това изнервя хората, градира ситуацията, жените са затворени с насилника си и няма как да се спасят и наистина могат да станат жертва и на побой, и на тормоз, и на насилие. Жертви на насилие са не само жени, но и възрастни хора и деца."

Какво ще се случи с промените за тавана на неустойките при кредити, които ще направят уязвими най-бедните? От какво още се оплакват хората на Омбудсмана и как могат да се решат проблемите им?

Вижте цялото интервю на Рени Веселинова с омбудсмана доц. Диана Ковачева в предаването "Матине".