Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова призова шофьорите да бъдат редовни и да спазват законите в България, защото винетната такса е задължителна по закон. Тя направи този коментар пред журналисти в МС в отговор на въпрос дали има нагласа за удължаване на гратисния период във връзка с електронните винетки, който изтича на 15 януари.

По-рано омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. В аргументите си тя изтъква, че гратисният период трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Министърът обаче отбеляза, че вече има много начини да бъде купена е-винетка и няма причина да има нередовни водачи на пътя. Петя Аврамова заяви, че електронни винетки ще могат да бъдат купувани от 4500 пункта и напомни, че хартиената е било възможно да се купи от 3000 места в държавата. Тя изтъкна, че ведомството продължаваме работата по въвеждане на нови методи и начини за покупката на е-винетка, в това число и през банкомати. Аврамова съобщи, че започва незабавно работа по окомплектоване на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", за да няма сътресения в работата на Агенцията, продължава работата по въвеждането на електронната винетка и на тол системата.

Министър Аврамова съобщи, че по-рано днес на среща при премиера за хода на въвеждането на системата за електронните винетки Бойко Борисов остро е разкритикувал и е изразил недоволство от създадената организация по въвеждането й и е поискал поемане на отговорност, като председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов е депозирал незабавно заявление за освобождаване от УС на Агенцията.

Глосов коментира в МС, че трудностите, които са били създадени от началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на електронни винетки, са довели, по думите му, до доста неприятни моменти на недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме с министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета, каза Глосов. Оставам с добри чувства и към екипа, с който досега съм работил, и към екипа на министъра. Нищо лошо към премиера, напротив - бил е справедлив, заяви Глосов.