Градският транспорт в София ще работи с удължен график за великденските празници, а зоните за платено паркиране в столицата няма да работят на 14, 15, 16 и 17 април. Това съобщиха от Центъра на градска мобилност, като уточниха, че паркирането в синята и зелената зона ще е безплатно. 

Движението на градския транспорт в София за Великден 

Градският транспорт в столицата ще се движи до 01:30 часа през нощта на празника Възкресение Христово на 15 срещу 16 април 2023 г.

С удължено работно време ще работи столичното метро, трамваите от линии 4, 6, 7, 20, 22, 5 и 27, тролейбусите от линии 1 ,2, 5, 7 и 9, както и автобусите, обслужващи линии 11, 76, 85, 94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604 и 204. 

Транспортните дружества са създали организация за осигуряване на транспорт по маршрутите, минаващи в близост до масово посещавани християнски храмове.

На 14, 15, 16 и 17 април превозните средства на обществения транспорт ще работят по празнични разписания.

Столичната община информира и за промени в движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път от 18 до 21 април.

Мият улиците около храмовете в София 

В навечерието на светлия Великденски празник - Възкресение Христово Столична община по разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова организира почистване и миене на площадните и прилежащи пространства около православните храмове и параклиси. Миенето е ключова дейност за поддържане чистотата на околната среда и качеството на въздуха в града, отбелязват от Столичната община. 

Днес ще бъде измито пространството около църквите "Св. Климент Охридски" в Люлин, "Св. Георги" в "Овча купел", "Св. Николай Чудотворец", "Цар Борис Покръстител" и др. Миенето на прилежащите площи около останалите църкви ще продължи до 15 април, като част от тях ще се мият и през нощта. Наред с миенето ще се извършат и оборки.

Продължава и миенето на улици и булеварди в различни райони. От 18 до 21 април поетапно ще бъде извършено и миене на Южната дъга на Околовръстен път. Дейностите ще се извършат през нощта, за да не се пречи на движението.

От 18 до 22 април 2023 г. продължава кампанията за пролетно почистване на София, наред с плановите дейности. Почистват се междублокови пространства в районите, а от Столичен инспекторат осигуряват на доброволците ръкавици и чували, логистика за извозването на събраните отпадъци на регламентирани за това места.

В празничния и неработен понеделник - 17 април, ще се проведе мачът ЦСКА-София и Левски

Столичната дирекция на вътрешните работи ще предприеме мерки за охрана на обществения ред и организация на движението в столицата във връзка с предстоящото футболно дерби, съобщиха от пресцентъра на МВР. Футболната среща между отборите на ПФК ЦСКА-София и ПФК Левски ще се състои в понеделник, 17 април, с начален час 17:30, на Националния стадион "Васил Левски" в София. 

Преди, по време и след спортната проява полицейските служители ще следят за обществения ред и за недопускане на престъпления на територията на града. 

Предприети са мерки за недопускане на посетители, които имат забрана за посещение на спортни събития. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на стадиона ще се извършва щателна проверка на всички посетители на футболния мач. Малолетни ще влизат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет. Феновете на ЦСКА-София ще бъдат допускани на отворените входове на сектори А и Г, а феновете на Левски - на сектори Б и В. 

Униформените служители ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи, сред които огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число парфюми, и чадъри. За избягване на струпване, зрителите могат да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона, което ще стане в 15:30 часа. 

Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при необходимост. 

Във връзка със спортното събитие в следобедните часове е възможно временно затруднение на движението в централната градска част, предупреждават от СДВР.