Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила обществена поръчка за това как ще изглежда екранът на машините за местните избори на 29 октомври, каза в предаването "Денят започва" на БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Все още не сме пуснали обществена поръчка, точно по причина, че трябва много прецизно да бъде дадено заданието на фирмата. Искаме да избегнем необходимостта избирателят, както беше в изборите "2 в 1" на 14 ноември 2021 г., предварително, заставайки на машината, да избира за кой от възможните избори да гласува", обясни Матева.

"Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било предвидено те да се ползват за местни избори. Сега трябва да се дадат равни възможности за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и онези, които ще пожелаят да гласуват с машини, допълни говорителят на ЦИК", обясни Матева. 

По думите ѝ при гласуване с хартия членовете на секционната избирателна комисия (СИК) могат да преценят дали избирателят има право да гласува за всички видове избор за местна власт, а при машинния вот това е затруднително.

Може да се наложи да се използва и повече от една карта, за да се отключат всички екрани и съответно всички видове бюлетини при машинното гласуване, каза още Росица Матева. Тя допълни, че членовете на СИК ще получат допълнително възнаграждение, за да участват в обучението за това как да проведат изборния ден и как да попълват протоколите от вота, така че процесът да бъде максимално улеснен.

"Тези избори са най-сложни както като организация, така и за избирателите. На места ще се гласува с четири бюлетини", добави говорителят на ЦИК. 

Като продължение на темата със задържаните в подозрение за шпионаж в полза на Русия български граждани във Великобритания, Матева обясни: 

"Ние не можем да потвърдим, че тези хора са лицата с тези три имена, които се появяват на нашата интернет страница. Със същите три имена има лица, които са назначавани от 2015 до 2021 г. за членове на секционни избирателни комисии, в някои случаи са били председатели, секретар, заместник-председател, но дали са същите лица, са ни необходими още допълнителни данни като ЕГН. Има Закон за защита на личните данни, не бива да оповестяваме чувствителни данни".