В първия от серията почивни дни пътуването продължава. Очаква се днес трафикът в страната отново да е натоварен.

"Вчерашният ден премина спокойно, не се получиха задръствания. Към настоящия момент ситуацията е спокойна. През изминалата нощ има 20 пътни произшествия с 28 ранени, няма нито един загинал", заяви инспектор Петър Николов от Националната полиция.

Екипите на Националната полиция след 10:00 часа днес ще са на място и ще подпомагат изнасянето на колите от София и големите градове.

Организация на движението и засилено полицейско присъствие по магистралите и първокласните пътища ще има и в понеделник, когато се очаква да е голямото прибиране. В събота пък под лупа ще се гледат районите около църквите.

В участъците с ремонт по магистралите са осигурени 2 ленти за напускащите големите градове. А в неделя - акцентът ще е върху шофьорите. Полицията ще следи за неправоспособни водачи или употребили алкохол.

Тези, които ще пътуват за празниците, ще трябва да се въоръжат с търпение - и на двете основни магистрали има ремонти, в чиито участъци се образуват тапи при интензивен трафик.

Поради по-ниската скорост на движение на тези места шофьорите трябва да предвидят повече време за пътуване. Заради строителните работи и въведените временни организации пътната агенция съветва да се използват и алтернативни маршрути.

На "Тракия" се работи по платното за Бургас на виадуктите при 13-и, 15-и и 20-и километър и над река Елшишка при 89-и км на магистралата.

За да се избегне отсечката над реката, шофьорите могат да ползват алтернативни маршрути.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват да се мине през пътен възел "Церово" на "Тракия" по пътя Виноградец-Карабунар-Злокучене-Септември. След това се продължава по отсечката Лозен-Звъничево-Пазарджик. Към аутобана шофьорите може да се върнат през пътен възел "Пазарджик" или "Цалапица". Алтернатива е и отсечката от пътен възел "Калугерово" към Динката - Драгор до пътен възел "Пазарджик".

Алтернативен маршрут в посока Бургас е подбалканският път в посока Монтана и Видин и проходът "Петрохан" и Искърското дефиле.

От АПИ съобщиха, че ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на двете магистрали от 10 ч на 25 април до 10 ч на Великден - 28 април. Целта на временната организация на движение е да се улесни придвижването и да се повиши безопасността на пътуващите.

От 10 ч на 28 април до 10 ч във вторник - 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.