Наказателно постановление за липса на чип на домашно куче, което е било пуснато свободно в централната градска част и е стресирало дете, издаде Община Търговище. Общата санкция, наложена на собственика на животното, е 300 лева, съобщиха от общинската управа днес.

Глобата е за две нарушения: липса на микрочип и свободно пускане на кучето в населено място, с което се създава опасност за гражданите.

Инцидентът е станал миналия месец, след 22.00 часа. Свидетели, видели как кучето се е спуснало срещу детето и го е изплашило, подали сигнал на тел. 112. Нарушението е констатирано от полицаи, които са съставили акт. Извършена е била проверка и от общинските служители. Установено е, че кучето е имало паспорт, но не е било чипирано, както изисква законът. За това нарушение глобата е 200 лв.

През август Общинската администрация издаде и два протокола на кметове на села, които не са създали организация за поставяне на чипове на дворните кучета в населените си места. Вече са предприели мерки за организирана кампания.

Изпратено е и писмо до Областната дирекция по безопасност на храните с искане за съдействие ветеринарните лекари да наваксат изоставането при вписването на данните на чипираните кучета в националната информационна система, тъй като стотици кучета от общината все още не са заведени там. Това са установили проверки по селата, където в хода на кампанията масово има поставени чипове и издадени паспорти, които обаче не са вкарани в информационната система, допълват от администрацията.