Според проучването температурата на Земята се покачва много по-бързо, отколкото се смяташе досега.
1998 година се смята за вододелна година по отношение на световния климат, тъй като тогава бяха отбелязани най-високите температури, измерени на планетата през 20-ти век. Средната температура в глобален мащаб през 1998 достигна 15 градуса по Целзий.
Въпреки това през последвалите години стойностите на средните световни температури се понижиха в сравнение с тези отбелязани през 1998 г. - факт, който беше използван от онези, които поставяха под съмнение съществуването на т.нар. "парниковия ефект", за да подкрепят тезата си, че вредните газове, като въглероден диоксид, който се съдържа в повишени количества в атмосферата, не довежда до покачване на температурите.
Изледването, проведено от НАСА, преобръща това, което знаем. Учените твърдят, че след 1998 г. температурите се понижават главно поради две причини: първо, защото през посочения период слънчевата активност преминава през период на отслабване и второ, защото фенометът "Ел Ниньо" охлажда Тихия океан.
Както, обаче, се посочва в новото изследване на Американската космическа агенция, от тази година се наблюдава отслабване на слънчевата активност и ефектите на феномена "Ел Ниньо" затихват. Смята се, че действието на "Ел Ниньо" ще доведе до още по-големи горещини.
Учените изчисляват, че след 2011 г. и през последващото десетилетие почти всяка година температурата на планетата ще бъде по-висока от тази през 1998 г. Случаите, когато температурата ще бъде по-ниска от тази през 1998 г., ще се считат за "необичаен" метеорологичен факт.
"Нивото на покачване на годишните температури в резултат на човешката дейност през следващите години ще е толкова голямо, че нито едно природно явление няма да е в състояние да спре затоплянето в дългосрочен план", заявява пред "Дейли телеграф" учен от НАСА.