Магистратът Стефан Янев се произнесе по наредбата за обществения ред в Пазарджик, която преди няколко месеца забрани демонстрирането на сексуална ориентация на публични места. Това предизвика протести в гей общността, която сезира и Комисията срещу дискриминацията.

Постановлението на Пазарджишката прокуратура определя публичната изява на сексуална ориентация като безсрамие, съобщи bTV. В становището си по текста на наредбата прокурорът Янев квалифицира видовете сексуална ориентация, различни от хетеросексуалната, като „противоестествени" и твърди, сексуалната ориентация може да бъде променяна чрез „агитация" с „думи, жестове, мимики и възклицания.  представяне на картини, образи и филми". Според него към видовете сексуална ориентация се включват и геронтофилията, педофилията, содомията, некрофилията, фетишизма, мастурбацията и ексхибиционизма.

От софийска гей организация остро реагираха срещу становището на прокурора и настояват то бъде обявено за незаконосъобразно.

В момента Пловдивската апелативна прокуратура е оставила без последствие становището на окръжния прокурор в Пазарджик с мотива, че Върховният административен съд трябва да се произнесе по заведено дело за дискриминация срещу наредбата в Пазарджик. Делото обаче е насрочено едва за април 2011. г.

През март, по време на малък гей парад в града, скинари атакуваха хомосексуалистите. По-късно съдът постанови за трима от тях глоби, а за други по няколко денонощия в ареста.