В интервю за германското женско списание "Ема" Меркел, която ще участва в парламентарните избори на 27 септември, разкрива, че обикновено тя пише списъка за пазаруване, а съпругът й Йоахим Сауер обикаля по магазините.
"В петък съставям списъка и след това той отива на пазар през уикенда", казва Меркел, първата жена на канцлерския пост.
60-годишният Сауер е професор по квантова химия в университета "Хумболт" в Берлин. Канцлерът обаче се реваншира на съпруга си всеки път, когато може, като готви и пече сладкиши.
"Миналия уикенд изпекох боровинкова торта", хвали се въодушевено Меркел, която ще се срещне с останалите лидери на Г-20 в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, на 24 септември. Меркел казва, че се радва, когато съпругът й помага.
"Аз обаче не му казвам "Ти трябва да направиш това или онова!", а просто го окуражавам", допълва лидерката на християндемократите. Канцлерът споделя с читателите как се грижи за външния вид, облеклото и грима си.
"Като канцлер аз имам гримьор, който ми помага. Но стилът ми е наистина прагматичен. Прическата ми често трябва да издържи над 12 часа и не мога постоянно да излизам да си пудря носа. Трябва да огранича времето за подобни неща", казва Меркел.
Тя има личен дизайнер и определено отдава предпочитание на костюмите с панталони. Когато е у дома си, се облича като всички други.
"В къщи предпочитам дънки и пуловер или жилетка", споделя Меркел. Тя обаче съжалява, че дните, когато е можела да се разхожда като повечето хора, до голяма степен са отминали.
"Почти няма нищо, което да мога да направя, без да ме наблюдават", оплаква се канцлерът.