Убийството било извършено от брата-близнак на момичето и от живеещ в Германия гражданин на Азербайджан, съобщи ДПА. Двамата откарали с кола 20-годишната Гюлсум на изолирано място край границата с Холандия, пребили я до смърт с бухалки и накрая я удушили с въже. Когато трупът бил намерен, върху лицето на жертвата имало ужасяващи рани, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Обвиненията срещу 20-годишния брат на Гюлсум и срещу неговия 37-годишен азербайджански съучастник бяха предявени през март. Тогава бяха предявени и обвинения към бащата на момчето, че го е подтикнал, него, както и съучастникът му, да извършат "убийството на честта".

Днес освен доживотната присъда на 50-годишния Юсуф С., съдът в германския град Клеве произнесе и присъда от 9 години затвор за сина. Той ще излежава присъдата си в център за задържане на младежи. 37-годишният му съучастник беше осъден на 7 години и половина затвор.

Осъденият на доживотен затвор кюрд е баща на 10 деца. Цялото семейство се преместило в град Реес в долината на Рейн преди 15 години от Турция. Гюлсум и нейният брат убиец имат още един брат-близнак.

Гюлсум търсила помощ от германските социални служби, защото близките й я пребивали системно. Германските социални работници дори й осигурили отделно жилище, но после 20-годишното момиче се върнало отново при роднините си.

В Германия през последните 9 години 55 души са станали жертви на така наречените убийства на честта, които са най-разпространени сред турците и кюрдите, но и сред някои други имигрантски етнически общности.