Стотина преподаватели от университети в цялата страна са заподозрени във вземане на подкупи за даване на докторски степени. Прокуратурата в Кьолн започна разследване, за да определи степента на корупцията. "Става дума за преподаватели във всички области - от медицина до право през икономика и инженерни науки", заяви генералният прокурор на Кьолн Гюнтер Фелд пред седмичника "Фокус".
Засегнати са най-престижните германски университети в Тюбинген, Лайпциг, Йена и Берлинския свободен университет. Аферата е разкрита този уикенд и потвърдена от прокуратурата.
Всичко започнало от обиск в частна фирма в Бергиш-Гладбах близо до Кьолн, която е била посредник между студенти и корумпирани преподаватели. Преподавателите получили по 4000 евро от фирмата, за да "помогнат" на докторанти да си напишат дисертацията и да защитят докторска степен. Студентите пък дали общо 20 000 евро на фирмата.
Федерацията на германските факултети заплаши да лиши от докторски степени хората, които са давали подкупи на преподавателите си.
"Хвърлянето на светлина върху тази афера е в интерес на науката и преди всичко на 25-те хиляди докторанти, които всяка година законно получават докторска степен", заяви председателят на федерацията Бернхард Кемпен.
В Германия степента "доктор" се ползва с огромно уважение. Нейните носители не пропускат да я прибавят към името си. Например канцлерката Ангела Меркел често е представяна като "госпожа доктор Меркел", тъй като има докторска степен по физика.
Някои авиокомпании дори предлагат да изписват тази степен на билета на пътника.