ГЕРБ и БСП изпращат депутати активисти на партиите на първа линия в борбата с COVID-19. 33-ма депутати от БСП на първа линия в борбата с коронавируса. Лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова пребори заболяването и също става доброволец в справянето с кризата. Сред доброволците на първа линия е и Даниела Дариткова. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ и народният представител от управляващата партия д-р Красимир Събев са на първа линия още от началото на пандемията. Те изпълняват служебните си задължения съответно в доболничната помощ и в МБАЛ "Братан Шукеров" - Смолян. Д-р Даниела Дариткова е общопрактикуващ лекар с над 3400 пациенти. Тя преглежда своите пациенти в дните събота, неделя, понеделник и вторник, като е в непрекъснат контакт с тях през останалите дни от седмицата по телефон, вайбър, месинджър, дори и когато изпълнява задълженията си като депутат.

Снимка: ГЕРБ

В дните от петък до вторник д-р Красимир Събев работи като анестезиолог в интензивното отделение на областната болница. Лекува болни с коронавирус, които са в тежко състояние, интубирани, на апаратно дишане. Консултира пациенти също в други отделения както много хора и по телефон.

Народният представител от ГЕРБ д-р Емил Тончев от началото на пандемията още след като бе обявено извънредно положение се върна на работа като доброволец в МБАЛ-Разлог. Вече близо 10 месеца народният представител от Разлог помага на колегите си в тежката ситуация. В дните, когато не е на работното си място в Народното събрание д-р Тончев е на първа линия и преглежда пациенти в отделението по образна диагностика в МБАЛ-Разлог, където бе началник преди да бъде избран за депутат в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ Павел Христов и д-р Руслан Тошев се отзоваха на призива в подкрепа на РЗИ - Варна при осигуряване на по-голяма мобилност на служителите. Те осигуриха превоз за предвижването им до домовете на граждани с установен COVID - 19. На посочените адреси здравните власти връчват заповедите за карантина.

Вече трета седмица представители на ГЕРБ - Бургас ежедневно са доброволци към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). С кампанията се ангажираха всички народни представители, общински съветници, зам.-областен управител и 12 клуба към структурите на ГЕРБ.

Снимка: ГЕРБ

С личните си автомобили, разделени на няколко лъча, доброволците от ГЕРБ се включват в екипите, които отиват до домовете на граждани с установен Ковид-19. На посочените адреси здравните власти връчват заповеди за карантина.

Заместник-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова е рамо до рамо с колегите си медици от МБАЛ-Шумен в борбата срещу COVID-19. От 2 ноември тя посреща и преглежда пациенти със симптоми на COVID-19 или такива, които изчакват резултатите си от направени PCR тестове. 

В борбата с COVID-19 първоначално доброволно, а към момента и служебно своя дълг като лекари изпълняват още д-р Стоян Тодоров, който е член на общинското ръководство на ГЕРБ - Шумен и началник на Първо вътрешно Covid отделение към МБАЛ - Шумен, и д-р Хамди Авджъ, който е общински съветник от ГЕРБ - Нови пазар и ординатор към неврологичното отделение в Нови пазар, трансформирано в COVID отделение.

Заместник-кметът на Враца Мария Попова, общинският съветник Гроздан Тeмнишки, кметът на с. Челопек Тихомир Тошев и симпатизанти на ГЕРБ продължават работата си като доброволци към Регионална здравна инспекция - Враца.

Снимка: БТА

Още 33-ма депутати от БСП се включват като доброволци в преодоляването на кризата, предизвикана от ковид-19, съобщи от страницата си във Фейсбук лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова. Сред тях е и самата тя.

Депутатите ще се присъединят към инициативата на тримата лекари-народни представители от левицата проф. Георги Михайлов, д-р Илиян Тимчев и д-р Десислав Тасков, които от миналия понеделник работят на доброволни начала в болниците в Свищов и Шумен, откъдето алармираха за краен недостиг на медици.

Доброволците от Парламентарната група на левицата ще се разпределят в три направления, според общото им решение.

По първото направление група депутати-социалисти влиза в болници и ковид отделения в цялата страна, поясни в поста си Корнелия Нинова.

Втора група от колегите им ще се включи в дейността на Районните здравни инспекции, а третата - в социалните служби.

"Част от колегите пожелаха да бъдат доброволци в здравни заведения и социални служби в избирателните си райони", уточни Нинова.

Тя съобщи още, че депутатите-доброволци започват мисията си веднага след гласуването на алтернативния бюджет на БСП в Народното събрание.

"Благодаря на нашите депутати, че в този труден момент проявяват гражданска отговорност и грижа за хората", написа още председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова се върна към активна работа в началото на тази седмица, след като пребори успешно заболяването и карантината й приключи, а днес вече се подготвя с колегите си да помогне за справяне със ситуацията като доброволец.