По предложение на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов Изпълнителната комисия на партията взе решение да дари 70 000 щатски долара на семейството на загиналия в Хималаите алпинист Иван Томов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Средствата са необходими на семейството на алпиниста за прибирането на тленните му останки в България. Дарените средства са от партийната субсидия.

В телефонен разговор Бойко Борисов поднесе своите съболезнования на семейството на Иван Томов, се казва още в официалното съобщение на управляващата партия.

"Лично премиерът ми се обади. После и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Получих уверение, че той ще се свърже с нашето посолство в Делхи и нещата ще се задействат на високо ниво. Утре сутрин ще преведат парите по моята сметка. Каквото остане, ще върнем за благотворителност", коментира пред "24 часа" бащата Иван Томов - Юрий.

"Ще се свържем с агенцията "Четур тамак", с която беше по време на изкачването синът ни - за самата организация, за самолети, шерпи. Той тръгна с тях за втори път. Приятелката му ще ни представлява. Обещали са, че на връщане ще му приберат нещата. Не вярвахме, че толкова бързо ще се съберат парите. Въпрос на време е да успеем да го приберем заради мусоните. Но сега вече ще можем да задвижим нещата. Предполагам, че тялото ще бъде транспортирано със самолет до Русе. Трогнати сме", каза още бащата.

По-рано днес беше съобщено, че родителите на Иан Томов набират пари, за да може тялото му да бъде свалено от планинския базов лагер, в който се намира, и транспортирано в България.

На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин, след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане от върха обаче, 35-годишният русенец почина от височинна болест. От фирмата - организатор на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни около 70 000 долара.

"Обещаха ни да го смъкнат поне до втори лагер (в момента тялото му е в района на Лагер 4 - б.р.) и затова в нас се запали една надежда - да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, за да може после с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би искал детето му да е до него.Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали... хвърлен.... Не, защото ми е син, но това беше един много достоен, много добър човек, скромен. Мисля, че той, както и Боян (Петров - б.р.) все пак допринесоха с нещо за нашата държава и мисля, че заслужават уважение", каза бащата.