Това заяви пред БНР Георги Кадиев в коментар на задържането на кмета на квартал "Младост" Десислава Иванчева, която беше арестувана днес в рамките на съвместна операция на Специализираната прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

По неофициална информация районната кметица е била хваната с крупна сума пари - 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от нея 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

Именно ръководената от Кадиев партия "Нормална държава" застана зад кандидатурата на независимата Десислава Иванчева през 2016 година по време на частичните местни избори в столичния район "Младост" и която се разграничи от нея след половин година.

"Иванчева беше номинирана от самите протестиращи", припомни Кадиев, както и обясни, че самият той им е предложил да си изберат кандидат - "ние ще му направим кампания, логистика и финансиране, абсолютно безвъзмездно, с идеята да покажем, че всеки гражданин, които има кауза, може да участва в управлението".

"Моята грешка беше, че не се намесихме като някакъв вид цензура или коментар при самата номинация, което е урок и за мен, защото да си добър протестиращ е едно, а да си добър управляващ е съвсем друго нещо", подчерта Кадиев, както и уточни, че и преди до него е стигала информация за "поискани подкупи и корупционни проявления".

"Със сигурност има и по-корумпирани от нея", изтъкна още Георги Кадиев, според когото, ако тя беше "районен кмет от ГЕРБ, то щяха да й направят политически чадър".

"Ако има политическа нишка, то тя не би трябвало да води към партия, която я подкрепя, но категорично може да се говори, че става въпрос за политическа поръчка по линия на това точно тя да бъде и то по този начин", посочи в коментар на ареста на Иванчева Борислав Сандов от "Зелените".

Утре кметицата на "Младост" трябвало да даде съвместна пресконференция със "Зелените", за да огласят случай на незаконно застрояване - именно с тази нейна кауза тя спечели гражданската подкрепа на живеещите в "Младост".

Борислав Сандов потвърди за плануваното изявление, както и уточни, че то е било свързано с приетия наскоро Закон за устройството и застрояването на Столична община, засягащ "темата за застрояването на зелените площи", както и ситуирането на небостъргачите в столицата.

"Подозирам, че има връзка с тази тема, защото госпожа Иванчева, като ние сме я подкрепяли в тази й битка, се бореше за опазване на зелените площи - онова, с което тя беше избрана за кмет на "Младост", добави Сандов, според когото освен политическа поръчка, зад ареста на кмета на "Младост" прозират и инвеститорски интереси.