Всички самолети Су-25, които са по щат на българската армия, са на летище Безмер. Товазаяви пред bTV бившият началник на отбраната ген. Константин Попов по повод публикация в "Блумбърг", че Украйна разполага в момента с 14 български самолета Су-25. 

Вчера от Министерството на отбраната категорично отрекоха да са изпращани на Киев наши машини от този модел.

"Появяват се най-различни спекулации, които може би се пораждат от факта, че ние класифицирахме информацията какво ще предоставяме на Украйна и може би и в бъдеще ще възникват подобни проблеми", коментира ген. Попов. 

Според него формулировката на решението какво точно ще изпращаме на Киев не предполага да предоставяме тежка техника, включително и бойни самолети. Съветът му към служебното правителство е до обяви общата рамка на военната помощ, която ще изпратим на Украйна, за да няма спекулации.

"Всичко, което може да се използва във войната на Русия срещу Украйна, е необходимо на украинския народ. В България има анализатори, които казват, че политическия елит все повече губи доверие, а това, което виждаме, е, че все по-трудно лидерите се справят с настоящата ситуация. Когато управляващите не могат, а управлявалите не искат, може да възникне сериозна революционна ситуация, изтъкна ген. Константин Попов.

Той уточни, че при съкращаването на въоръжението и числеността на Българската армия в началото на 2000 г. самолети Су-25 са били продадени на частни фирми и не е изключено сега да са препродадени и да са се озовали в Украйна.

Бившият началник на отбраната определи Су-25 като добър боен самолет, макар и със стара технология. "Той може да понесе много щети и да изпълнява своите бойни задачи. Може да носи достатъчно добро въоръжение. Лесен е за пилотиране", уточни ген. Попов.

Бившият началник на отбраната коментира още, че войната в Украйна се е превърнала в изтощение и унищожение. Според него всичко това няма как да донесе победата на Кремъл.

"Тази грешна стратегия и война постига следния ефект - колкото по-дълго режимът на Путин е в Кремъл, толкова повече Европа и НАТО ще бъдат и в Украйна, и в България, подчерта ген. Попов.