Дейността на фабриката е била наблюдавана в продължение на около 20 дни, уточни Цветанов, цитиран от БТА. Той обясни, че предприятието е работило с фалшив лиценз за производство и продажба на тютюневи изделия, а разрешителното е било с фалшив подпис на финансовия министър Симеон Дянков.

Сградата е била наета в началото на годината, през януари и февруари е било доставено необходимото оборудване. Посоченият собственик на фабриката с име Есад Селимовски също не съществува, а документите за самоличност са фалшиви. Друго любопитно в този случай е, че една от откритите в цеха машини за производство на цигари е със сертификат от цигарената фабрика в Хасково, която от няколко години е в ликвидация, допълни вътрешният министър, цитиран от Дарик радио. Дали машината е закупена с фалшивия лиценз или е препродадена на организаторите на производството тепърва ще се изяснява.

В незаконното предприятие са работили десет души. Трудовите им договори също са били фалшиви, защото никъде не са били регистрирани. Фабриката имала собствен генератор, за да не възникват съмнения при повишената консумация на електроенергия. Стените били изолирани, за да не се чува шумът от машините. Имало обзаведено и спално помещение, в което работниците можели да си починат или да пренощуват.

Капацитетът на производството за една смяна е бил 70-80 мастербокса с цигари, допълни вътрешният министър. Той уточни, че по време на акцията в сградата са открити около 1,4 милиона къса цигари и 4900 кг нарязан тютюн.

По случая са задържани шестима души - трима от Пловдив и трима от Хасково. Единият от тях е Генко Русков, който имал охранителна фирма в Хасково. Той плащал наема за помещението, собственост на друг мъж и е раздавал заплатите на работниците.

Министър Цветанов припомни, че през последните две години това е четвъртата разбита фабрика за производство на нелегални цигари.

В средата на март фабрика за нелегално производство на цигари бе разбита и във вълчидолското село Добротич. Бяха задържани собственикът Емил. К. от Пловдив и още 11 души - бивши работници от големи цигарени фабрики в страната. Стана ясно, че на ден в нелегалната фабрика са правени по около 200 мастербокса цигари от марките "Марлборо", "Лъки страйк" и други на стойност 250 000 лева.