По повод годишнината главният секретар по равенство между половете Мария Стратигаки заяви, че „няма да се успокоим докато не открием кои заляха с киселина Кунева и кои поръчаха нападението”, съобщи вестник „Елевтеротипия”, цитиран от БНР и БГНЕС.

Костадинка Кунева се лекуваше в болницата „Евангелизмос” от 23 декември 2008 г., когато беше залята с киселина от неизвестни лица, по всяка вероятност заради активната си синдикална дейност. Тя е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал, който е сред най-активните в Гърция.

Българката загуби зрението на едното си око и получи тежки вътрешни изгаряния, а поръчителите и извършителите на нападението срещу нея все още не са открити. В средата на ноември стана ясно, че случаят с българската синдикалистка ще бъде отворен за преразглеждане.

След като Министерството за гражданска защита и Министерството на финансите на Гърция обявиха награда от 1 милион евро за откриване на извършителите на нападението, правосъдието поиска да бъде продължено разследването и да бъдат взети допълнителни показания от Кунева.