По 15 000 лв. гаранция трябва да платят и другите двама задържани с него -Анжела Запрянова, осъществявала консултантски услуги неформално, без договор в община Садово, и бившият зам.-директор на ДФ „Земеделие” Емил Дърев. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галин Гаврилов, цитиран от "Фокус".

Йосифов, Дърев и Запрянова бяха арестувани на 30 юни, защото поискали 170 000 лв. от фирма-изпълнител, за да й осигурят спечелване на обществената поръчка по изграждането на канализацията на с. Кочево. Те са обвинени за търговия с влияние.

Мотивите за налагането на мярка "парична гаранция" са чисто съдебно минало на задържаните и малък размер на предвиденото от закона наказание за това престъпление - до шест години. Прокуратурата е преценила, че няма опасност тримата обвиняеми да се укрият или да извършат друго престъпление. Наложена им е забрана за напускане на страната. 

По мярката за неотклонение днес се е произнесъл наблюдаващият прокурор, тъй като прокуратурата не е внесла искане в съда за задържане под стража, а е наложена мярка „гаранция”. 

В понеделник ще бъде внесено в съда искане Марин Йосифов да бъде отстранен от длъжността кмет на община Садово, каза Гаврилов.

По време на специализирана акция са били задържани и 20 000 лева в кабинета на кмета, за които обаче не може да се твърди със сигурност, че са предмет на разследването и че са част от предоставен подкуп, каза окръжният прокурор Иван Даскалов.

Досъдебно производство срещу кмета на Садово е било образувано още в края на миналата година, след сигнал подаден в ДАНС. От тогава досега в продължение на шест месеца общината е била наблюдавана. Предстои да бъдат разпитани още свидетели.