Вероятно до месец ще влезе в сила промяната, след която учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни по семейни причини, каза в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ министърът на образованието Галин Цоков. Налага се да се промени Наредбата за приобщаващо образование, което става с решение на Министерски съвет, а преди това тече срокът за задължителното обществено обсъждане, обясни министърът. Така екипът на ведомството отново показа съпричастност с родителите, защото промяната е резултат от много сериозен диалог с родителските общности, с представители на родителските асоциации, които след въвеждането на електронните бележки се притесняваха от това, че за всяко неразположение на детето трябва да ходят до личния лекар, каза още Галин Цоков.

От началото на настоящата учебна годината до момента са били издадени 1 500 000 електронни бележки, с което е бил облекчен трудът на класните ръководители и на директорите, обясни Цоков.

През тази учебна година се очаква и промяна в изпитите след 10 клас, като задачите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, каза още образователният министър.

От следващата учебна година ще има и промени при входното ниво за 9 клас. Те също ще са ориентирани към практиката и сега започва подготовката и на учителите, започва и съставянето на такива задачи. Изпитът ще се осъществява на електронни устройства, стана известно още от думите на Галин Цоков.

Министерството на образованието предвижда новият стандарт за качество в образованието да влезе в сила от началото на новата учебна година. Подготвят се последните инструменти към стандарта, които да помогнат на училищата да се самооценяват в четири посоки - преподаване, връзка с общността, резултати на учениците и управление на училището. Тази самооценка ще бъде свързана и с инспектирането от Националния инспекторат по образованието, обясни министърът. Този стандарт ще даде възможност да се оцени напредъкът на учениците в рамките на училището. Ще се променят и част от функциите на районните управления на образованието - ще трябва да помагат да се постигат по-високи резултати в образователните институции, а не само контрол над документите и администрацията.

Министър Цоков отново отрече да е имало обсъждане стихотворението "Аз съм българче" да отпадне от учебната програма.

По повод продажбата на "Школо" Галин Цоков обясни, че във ведомството са били изненадани да научат за нея от социалните мрежи и публикации в медиите. Той изтъкна като положителен факта, че компанията се продава и то във Великобритания и изрази надежда, че това ще доведе до развитие и повече успехи в процеса на дигитализация, който министерството се опитва да постигне в образованието.

Галин Цоков изтъкна, че до момента не е имал разговори с премиера акад. Николай Денков по повод предстоящата ротация. Според него е важно, че е постигнат обществен консенсус, че системата на образованието трябва да се промени, а кой е министър след 5 март не е толкова важно.