Българите по-скоро нямат надежда войната на Русия срещу Украйна да приключи и тази година. Две години след пълномащабната руска инвазия в Украйна 30,7% имат очакване войната да приключи тази година, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят. В тези отговори, както обикновено, личи и оценка, и желание. Това са изводи от изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено за БНТ между 1-ви и 9 февруари 2024 г.  

Демографският разрез показва, че при най-младите очаквано мненията се формират по-трудно. Същото важи и като цяло за групите с по-ниски образование и достъп до информация. Любопитно за отбелязване е по-скептичното отношение на привържениците на опозиционни партии. По-бодро като че ли е отношението сред привържениците на партиите във властта, коментират специалистите от агенцията. 

43% от електората на ГЕРБ-СДС са отбелязали, че по-скоро очакват войната да свърши тази година срещу 37%, които не очакват това да се случи през 2024 г. При БСП дяловото съотношение е 33% (по-скоро тази година) срещу 59,9% (не очакват да е тази година), при "Възраждане" - 33,1% срещу 63,3%, при ДБ - 36,2% срещу 48,7%, при ПП - 42,6% срещу 38,7%. 

Привържениеците на "Има такъв народ" изглежда са най-големите скептици: едва 15,4% залагат на това, че войната ще приключи тази година, срещу 65,5% за това, че едва ли ще се случи през 2024 г. 

Разбира се, въпросът за край на войната далеч не е единствената важна тема. Изходът от руската агресия е свързан с поредица други въпроси, които ще продължим да следим, заключават специалистите на "Галъп Интернешънъл".