Има много сериозно очакване за социална, обществена и правосъдна справедливост, каза за БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов във връзка с последното изследване на агенцията за нагласите на българите.

Случаят с ареста на кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева поляризира мненията, каза Симеонов и отбеляза резултатите от проучването:

"44% се съгласяват с твърдението, че това е постановка. 34% са на обратното мнение. Цели 22% не знаят. Този случай не оставя обществото с еднозначно впечатление. По всичко личи, че обществото ни държи на опазването на личното достойнство и държи тук да получи още доказателства".

Като друг пример, свързан с правосъдието, Симеонов даде случаят "Желяз".

"Когато става дума за правосъдието, обществото ни много се радва на това, което се случи с Желяз Андреев, още в средата на месеца, после и прокуратурата и главният прокурор се отказаха с настървение да се занимават с това дело, което се одобрява. 60% казват, че са доволни, че прокуратурата се отказа от екстрадиция".

Обществото ни реагира с обострена социална чувствителност на тема правосъдие и вътрешни работи, коментира социологът. По думите му, обществото иска "твърда ръка", но без да стига до крайности.