Свободата е убийствено преживяване, казва Тери Пратчет и ние сме напът да станем свидетели, като в най-жестоко риалити шоу, пред очите ни, но съвсем извън сърцата ни, това, което може да се случи с Габи. Имаше подобен епизод в "Огледалото", тази безпощадна британска сатира за живота в наши дни.

Тя, Габи, стои там, изложена като на екран, на монитор, пред Съдебната палата, смела до безумие, свикнала на обиди, но твърда, знае че е във фокуса на вниманието толкова открито и оголено, колкото е цялото небе над нея, вниманието, което е избягвала толкова старателно досега. Чашата е преляла и тя знае, че рискува всичко, живота си, но е готова да посрещне всяка стрела и пречка, защото вярва, че така трябва. Защото иска да бъде зачитана, като такава, каквато цял живот смята, че е - жена.

Три години Габриела Банкова, на 32 години, работеща като ай ти специалист, се опитва да смени името си по лични документи, и през цялото това време казва, че системата я разиграва така, че резултат да няма.

Дали съзнава, че това нейно решение - да гладува докрай, защото е предприела тази стачка от няколко дни, е тежко, крайно, и засяга близките й, които я обичат. 

"Няма да се предам, тук ще съм докрай", казва тя и докато говорим, все повече хора идват да покажат подкрепа. Ободряват я с разкази, че разпространяват историята й вече и в чужбина, който, както и с каквото може, за да има отзвук, за да има изход.

През нощта до нея винаги има някой от приятелите, за да не е сама. И още един човек, който ще й е верен докрай - мама. Габи е наследила хубостта и финеса си от нея.

"Изчадие","Бог ще ви накаже", "Отвратителна си", подвикват някои хора, които минават оттам.

Снимка: Боряна Колчагова

А тя просто иска да разкаже историята си, и стои, готова на всичко. "Такива хора, не само че явно знаят какво Бог мисли, но и знаят и какво е Божия грешка и че те трябва да я коригират. Явно си дават някакви правомощия, самите те. Те не знаят на кой свят се намират, но разбират от всичко", споделя Габи.

"Има хора които ме обичат, има такива, които ме обиждат, но всички, и които ме хулят и които казват, че съм прекрасна, всички са единодушни, че тази съдебна система трябва да бъде реформирана", коментира още тя.

В понеделник е било първото заседание в Софийския градски съд, като втора инстанция, което не уважава искането на Габи. Тя къса акта си за раждане. Днес вали, а тя е там - с бронхопневмония.

Снимка: Личен архив

Чувствах, че има нещо криво в мен

"Пораснах, учих, започнах работа, но през целия си живот съм усещала, че има нещо нередно в мен. Нещо беше накриво, не го осъзнавах напълно, но се чудех защо тялото ми не е както трябва, тъй като аз знам, че съм жена", обяснява тя.

Докато е още мъж, сключва брак и има прекрасна малка дъщеря. Бившата й вече съпруга, е и приятел, и човек, с когото споделят родителството.

"У нас се говори за джендъри, все едно са чудовища, а не че това е психологическия ти пол", казва Габриела. Споделя, че преди да признае пред целия свят себе си, е имало време, когато се опитвала да замаскира всичко, да го набута надълбоко, но то избива. Не се живее в чужда кожа, което пък някак си подсеща за Алмодовар. "Ако откажеш себе си, полудяваш. Не можех повече да отказвам себе си и тръгнах към това да го заявя по всякакъв начин".

В това време минават хора и казват на Габриела, че прави революция.

"На много хора им писна от много неща в тази държава. Питаш ме за аргументите, с които не ми дават лична карта. Казват, че ако я сменя и се оженя за някого, този човек ще бъде материално ощетен. Защо - не ми е ясно. Не може да има брак между две жени и ако се оженя за жена или за мъж, за който и да се оженя, е противоконституционно. Защото или ще е гей брак по документи, или гей брак според непроменимите ми хромозоми - така казват. Ако имаш дете, няма как да бъде променен и акта му за раждане и да пише че е от две майки.

Документите ми сега не отговарят на външния ми вид, и описанието ми, и на моето самоопределение. Аз не мога да ползвам здравеопазване, нито да пътувам в чужбина. Първо отидох в МВР, те казаха, че ще сменят документите, но трябва в общината да си сменя акта за раждане. Там пък ми обясниха, че чакат 15 години да се изготви необходимата процедура и ме пращат в съда. В съда вече започва голямото мотаене и така три години. Времето, което на мен ми дават, за да извадя например някой документ е 3 дни, а времето, което те си дават за разни процедури, е безкрайно. Чаках 6 месеца, за да назначат дело, но то всичко е направено така, че да те спрат. Аз обаче спазвах сроковете търпеливо, досега.

Знаем, че у нас през февруари тази година ВКС обяви, че транссексуалните не могат да променят юридически пола си. Така че сега моята последна стъпка беше да подам въззивна жалба да ми разгледат делото, в понеделник. През цялото това време ми се случиха неща, които ще разкаже на по-късен етап, на мнозина ще им побелее косата", твърди Габи. 

Снимка: Личен архив

Дали е щастлива, след като вече живее начисто и какво изобщо е щастие?!

"Животът ми е феноменален, чудесен, само да я нямаше тази дискриминация. Имам добра работа, високоплатена, имам прекрасна дъщеря, хора които ме обичат. Моята дефиниция за щастие е, човек да може да бъде себе си", добавя още тя.