През 2008 г. във френските затвори са се самоубили 115 затворници. От началото на тази година на живота си са посегнали 81 души. Причините за тази печална статистика са пренаселените затвори, лошите хигиенни условия, като например правото за ползване на душ само веднъж седмично, обидите, агресиите, изнасилванията, липсата на физическа активност, коментира агенцията.
Сред мерките се предвижда пазачите да преминат курс на обучение, благодарение на който ще могат да разпознават затворниците, които са склонни да посегнат на живота си. Някои от лишените от свобода ще бъдат обучавани да стоят неотлъчно до техни по-лабилни колеги, склонни да сложат край на живота си или страдащи от психически отклонения.
По данни на вътрешното министерство 14% от обитателите на френските затвори страдат от различни психози, като 7 на сто от тях са шизофреници. 40% от френските затворници пък имали други психически разстройства.
Съветът на Европа редовно критикува Франция заради ръста на самоубийства в затворите. По този показател страната се нарежда на челно място в Европа.