Българският фармацевтичен съюз не е подписал анекс за удължаване на договора на аптеките със Здравната каса. Той изтича днес, а преподписването му беше отложено от Надзорния съвет на Касата, въпреки обещания в началото на седмицата.

В началото на седмицата представители на Българския фармацевтичен съюз, бяха поканени на среща в президентството. Там беше поет ангажимент, че ще се направят промени в Здравно-информационната система, които да не допускат грешки при предписването на лекарства с електронна рецепта.

"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред БНР.

На срещата в президентството беше обещано още, че като работещи на първа линия с Covid-19 и обслужващи такива рецепти, фармацевтите ще получават по 10 лв. за всяка от тях заради риска който поемат.

"Нашите предложения не са само финансови, те са и организационни", коментира председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са искали тази среща да се състои преди да се изтекли сроковете на сегашния договор.

В петък трябваше да бъде подписан анексът към договора с Касата, но това не стана заради отлагане от страна на Надзорния съвет.

"Ние трябва да работим по нов договор", каза Димитър Маринов.

На извънредна пресконференция, свикана днес, от Съюза ще обявят каква е причината договорът с Касата да не е подписан, както и какво е решението на регионалните колегии на фармацевтите, взето преди конференцията.