Грижата за здравето е най-доброто лекарство, гласи японска поговорка. Днес тези думи са особено актуални, а в борбата за по-висок имунитет и запазване на здравето може да помогнат и билките, убедена е Катя Иванова, фармацевт от Горна Оряховица.

От три десетилетия тя се занимава с билкарство, има над 130 разработени и публикувани рецепти с билки в 8 книги. Носител е на много награди за работата си, а от 2018 година е почетен председател на бакалавър-фармацевтите в България. Тя е и правнучка на известния билколечител и знахар Начо Начев.

От 52 години е фармацевт, а от три десетилетия работи в областта на билколечението. Това е строга наука и са верни думите, че за всяка болка има билка, казва фитотерапевтът пред БНР:

"Мъча се да намеря билката, която е против злобата и завистта, това което най-много ни мъчи. Иначе всичко друго вече съм го установила, че е вярно и че наистина за всяка болка има билка, но е много важно кой предписва за тази болка билката. Казват, че Господ с едната ръка показвал болестта, а с другата показвал билката, която е за лечение, но сега вече билколечението е в ръцете на фармацевтите".

Билките могат да бъдат опасни, ако не се предлагат от специалист. Употребата им без контрол може да доведе до беди за здравето, категорична е Катя Иванова, която смята, че в днешните условия при широкото разпространение на заболяването Covid-19 билките могат да дойдат на помощ.

"Това е т.нар. котешки нокът, перуанска билка - най-силната противовирусна билка. Ние я получаваме под различни форми. Първо като билка, от която се прави чай. Този чай могат да пият и деца. Второто е под форма на тинктура, на капсули, на таблетки"

Друга билка, която е много важна за този период, е златният корен.

"Това е билка, която е внос за България. Макар че навремето при по-старите българи е съществувала и е изкоренена, сега отново има насаждения в България. Това е най-важната адаптогенна билка, т.е. тя адаптира организма към дадена ситуация. Тази билка може да се използва и за деца и тя е включена в серията "Царски билки".

"Царските билки" неутрализират и вредата от употребата на синтетични лекарства, доставят природен витамин С в биологично активната му форма и гарантират цялостна подкрепа на организма. Дозата е различна и зависи от възрастта, уточнява специалистът:

"Шипката е много важна, тя е с високо съдържание на витамин С. Мащерката е за тази цел, тъй като този грипен период протича повече с кашлица и бронхитни форми, аз предлагам и още една комбинация да се направи по старинна рецепта. Намерих - комбинация от копър, който не дава възможност да се задържат течности в белия дроб, втората билка е живовляк. Това е една от най-хубавите противокашлични билки, против образуването на секрети. Третата билка е маточината. Тя, освен че има противовъзпалително действие, подпомага действието на живовляка".

Снимка: БНР