Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането на Национална детска болница след жалба от камарите на архитектите и на инженерите, съобщи bTV.

Отдавна започнат строеж трябва да се превърне в национална педиатрия. Между кофражите трябва да се поберат няколко отделения, операционни зали, апаратура, около 400 легла. Доводите за жалбата на архитектите и на инженерите е, че няма как поръчката да бъде изпълнена качествено, защото здравното министерство няма изисквания.

Според браншовите организации търгът е опорочен по няколко причини, сред които е техническата експертиза на сградата, която е незащитена от атмосферните условия от години. От фирми, които правят такива експертизи, посочват, че корозиране има дори и при сгради в експлоатация.

Арх. Антон Гороломов ни дава пример с извършена наскоро проверка на столична болница: "Открихме че има корозия на армировката, която е защитена - покрита е с бетон и с мазилка отгоре, при директно разкриване на армировката тя беше корозирала вътре в бетона".

Проблем според архитектите и инженерите е и избраната процедура - инженеринг, в която изпълнителят и проектира, и строи, и извършва надзор. На аргумента, че липсват изисквания за качествено изпълнение, от здравното министерство отговориха, че изискванията всъщност са наредби, посочени в тръжните документи.

"Наредбите нямат за цел да гарантират високо качество. Те имат за цел да гарантират минималното качество", подчертава арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите.

От Националната мрежа на децата пък критикуват краткия срок, който ведомството дава за изпълнение - 3 години и половина. "Обикновено само проектирането отнема 2 години и обмислянето на потоците на взаимодействие и кое отделение докъде трябва да бъде", обяснява Георги Богданов.

Търгът вече се забави веднъж - срокът за подаване на офертите беше удължен от 20 август на 11 септември. От Министерството не очакват значително забавяне на проекта. Едномесечният срок за произнасянето на антимонополната комисия изтича в края на септември.