Тежко е състоянието на двете малки щъркелчета от падналото при пороите гнездо в самоковското село Драгушиново. Рожбите на Драго и Драга са настанени в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора и ветеринарите се борят за живота им.

Най-известната двойка щъркели можеше да бъде наблюдавана на живо от камерите на Българското дружество за защита на птиците. В късния следобед в събота обаче е получен сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно кметът на селото е уведомил Българското дружество за защита на птиците, че гнездото на Драго и Драга е паднало.

"Двете щъркелчета, които са на около триседмична възраст, са в доста лошо състояние. Най-вероятно едното ще го евтаназираме, тъй като има два счупени крака и отделно има доста сериозна разкъсна рана в коремната кухина, която вчера сме зашили и в момента единият крак няма чувствителност. Затова и може би ще изчакаме днес до края на деня и утре да видим дали ще има промяна. Най-вероятно ще ампутираме едното крило на другото малко. Ще се опитаме да му направим и остеосинтеза. За щастие родителите на малките не са пострадали и са добре", обясни лекуващият ветеринар д-р Руско Петров, цитиран от bTV. 

Щъркелчето, което оцелее, ще остане в Спасителния център на "Зелени Балкани" до навършване на зряла възраст, след което ще бъде изпратено в някой български зоопарк или в един спасителен център за щъркели, в който ги размножават в Италия.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят отново своето гнездо. В рамките на проекта "Живот за птиците" към момента са поставени около 950 платформи за гнезда на щъркели в цялата страна, съобщават още от БДЗП.