Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г., информират от Съюза на пивоварите. България е една от страните, в които питието от хмел е на особена почит. 31 % от населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо 1/3 от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот, съобщи bTV.

Най-много бира пият в Монтана и Русе - 11 пъти месечно. Българинът слага на трапезата си пиво средно по 10 пъти през лятото и осем пъти през зимата. В доклада на Съюза на пивоварите е посочено, че мъжете консумират по-често бира, а най-активните любители на пенливата напитка са между 30 и 59 години.

През последните три години у нас производството на бира ежегодно надхвърля 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 е нараснал на 24. Тенденцията я има и в другите страни на Стария континент - през 2017 г. те са 9 450, а сега - в края на 2018 г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни.

С производство от 93 млн. хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа - една от всеки пет бири, произведени в ЕС, е с произход от Германия, следвана от Великобритания и Полша.