Европа може да осигури производствен капацитет за руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V", заяви днес германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Руската страна е поискала подобна помощ и идеята се обмисля в Германия и в Европа, заяви Шпан на онлайн конференция, организирана от германските издания "Тагесшпигел", "Цайт", Ханделсблат" и "Виртсшафтсвохе".

"Може да осигурим помощ за производството на ваксина, която все още не е или изобщо не е одобрена в Европа", допълни министърът.

Шпан каза, че приветства всяка ваксина, която е ефективна в справянето с пандемията и се е доказала като безопасна. "Просто казано, от регулаторния орган зависи да прецени до каква степен това е така за ваксината "Спутник V", допълни министърът.

Русия заяви, че молбата й за оценка на руската ваксина е била приета от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) през януари.

Специализираното издание "Лансет" съобщи вчера, че ваксината "Спутник V" действа при 91,6 процента от имунизираните.

Русия се е свързала с германската лаборатория "И Де Те" (IDT) за производството на ваксината "Спутник V" в Европа, посочи пред Франс прес говорител на германското здравно министерство, след публикацията в "Лансет" за добрите клинични изпитвания на ваксината.

Институтът "Гамалея" и Руският фонд за преки инвестиции "са заинтересовани от сътрудничество за възможно производство и са в контакт с "И Де Те Биологика" (IDT Biologika)", базирана в германската провинция Саксония-Анхалт, обясни говорителят, без да дава повече подробности.