Европейският депутат Севтослав Малинов подкрепи в своя позиция въпроса на колежката си от ЕНП Барбара Матера до Европейска комисия относно политическата репресия и нарушаването на човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Ето какво заявява г-н Малинов в позицията си:

"Питане към Европейската комисия относно потъпканите човешки права на задържаните от 8 месеца кмет и зам. кмет на "Младост" Иванчева и Петрова, отправи моята колега от Европейската народна партия Барбара Матера. Във въпроса на италианската евродепутатка се казва, че случаят е политическа репресия над тези, които са подавали сигнали за корупция на управляващите. Въпросът изисква писмен отговор от Европейската комисия как Комисията ще разследва, разкрие и накаже драстичното нарушение на човешки права и на върховенството на закона и какви мерки ще предприеме, за да преустанови антидемократичните практики в региона.

Подкрепям повдигането на темата на европейско ниво, тъй като смятам, че демонстративното потъпкване на правата на тези две жени, заплашва да се превърне в норма в нашата страна. Управлението в България в нарушение на фундаментални правни принципи създава законови норми, с които се отрича едновременно от нашата принадлежност към ЕС, към общочовешките ценности, утвърдени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност."

Срокът за отговор от комисията е два месеца - отговорът очакваме към края на настоящия месец. Получени са вече писмен отговор от офиса на президента Жан-Клод Юнкер и първия вицепрезидент на Европейската комисия Франц Тимерманс, които също следят развитието на случая.

Използваме случая с отстояването на интересите на българските международни превозвачи в Брюксел, за да заявим отново, че г-жа Десислава Иванчева никога не е била фризьорка. Тя е бивш превозвач на пътници с международен лиценз. Сред клиентите на фирмата ѝ "ХИП 7" ЕООД са Посолството на Италия и ЦСКА. Преди кандидатирането ѝ за кмет на Район "Младост" Иванчева прехвърля фирмата на своята майка и прекратява дейността ѝ.

Снимка: БСП