По делото са подсъдими 13 души, петима от които българи, включително Банев, шестима италианци, един словенец и един румънец. По искане на подсъдимите процесът се води при закрити врата и не бяха допуснати близки и журналисти, а само адвокати и преводачи, предаде БНТ.

Обсъдени са били технически проблеми, като е уважено искането на защитата на следващите заседания, които са през април, да бъдат представени нови документи от България. Присъдата се очаква в края на следващия месец.

Процесът започна с около половин час закъснение и вероятната причина е липса на преводач на български, предаде по телефона за БНТ кореспондентът на в. "Монитор" в Рим Румен Михайлов.

Евелин Банев е поискал да бъде съден по бързата процедура и при закрити врати, никой не знае какъв е мотивът за това. Юристите обясняват, че обикновено целта е да се намали наказанието за извършеното престъпление с 1/3. За престъплението, което му се вменява, Брендо може да получи до 30 години лишаване от свобода, но след като е предпочел бързата процедура, до два месеца той може да получи 17-18 години.

Процесът, както и отвличането на дъщерята на Банев, нямат широк отзвук в Италия. Единствено в големия ежедневник "Кориере дела сера" вчера излезе голяма статия.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че една от версиите е, че отвличането на Лара е знак към баща й - да не издаде пред съда свои високопоставени съучастници в наркотрафика от Латинска Америка. Тази теза се потвърждава от факта, че за детето не е поискан откуп, както става при класическите похищения, които целят пари.

Веднага след отвличането адвокатката на Брендо Ина Лулчева заяви, че той няма никакво намерение да се признава за виновен, защото и становището и на италианските му защитници е, че няма никакви данни за участието му в групата, наречена "Кокаинови крале".
По-късно днес се оказа, че още на 1 март - четири дни преди отвличането на Лара, Банев е заявил пред италианския съд, че ще поиска делото да се гледа при съкратена процедура и без да прави изявления.

Вчера майката на момичето Моника Добринова се обърна чрез ефира на БНТ към похитителите с молба да се свържат с нея. Тя заяви, че се надява да разбере какво е състоянието на детето й и не вярва на полицията и държавата.