Очакването на социални контакти и желанието да се създадат значими връзки с другите може несъзнателно да подтикне хората да приписват положителни черти на напълно непознати, установиха изследователи в Израел, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Проучването на Университета в Тел Авив, ръководено от докторантката Наталия Кононов и професор Данит Айн-Гар, има за цел да разкрие как човешката склонност да се търси положителен социален и емоционален опит може да повлияе на възприятието ни към непознати хора.

"В много случаи вроденото ни желание да се потопим в приятна от физическа гледна точка среда ни кара да надценяваме дори непознати лица, с които очакваме да общуваме в бъдеще", каза професор Айн-Гар. "Склонни сме предварително да определим тези непознати като по-добре изглеждащи и по-привлекателни по начина, по който звучат и какъвто аромат носят, въпреки факта, че никога не сме ги срещали", допълни тя.

В резултат на това, обяснява професор Айн-Гар, хората могат подсъзнателно да интерпретират заобикалящата ги среда по начин, който съответства на желанието им за приятно сетивно изживяване.

На участниците в проучването, включващо около 5000 души от САЩ, са представени изображения на непознати и те са помолени да ги оценят по различни критерии.

В проучването бе използван дизайн с две групи, за да се изследва това явление. Едната група бе инструктирана да си представи успешна първоначална среща с непознат на снимка, която да насърчи намерението да се развие приятелство. Контролната група, от друга страна, оценяваше този човек единствено въз основа на снимката.

Независимо от пола, сексуалното привличане или външния вид, основните изводи и при двете групи бяха последователни. Когато бяха информирани, че ще се срещнат и евентуално ще създадат приятелство с тези непознати, участниците проявиха склонност да приписват на лицата засилени физически качества, включително привлекателност, приятен аромат и приятен глас.

В проучването бяха разгледани и сценарии, в които участниците бяха информирани за намерението си да установят приятелство с непознат, с различна степен на потенциално взаимодействие. Поразително е, че във всички случаи изследваните лица излъчват положителни физически характеристики върху тези непознати, което предполага стремеж към осигуряване на приятно сетивно изживяване при очакването на общи взаимодействия.

Кононов поясни, че този феномен не се състои само в това да възприемаш някого положително поради лични предпочитания. По-скоро то се корени в подсъзнателната мотивация да се създаде положителна реалност за самия човек.

"Когато очакваме да прекараме време с някого, има подсъзнателен стимул този човек да ни е физически приятен", обясни тя.

Тези констатации бяха публикувани неотдавна в изданието "Бюлетин за личностна и социална психология" (Personality and Social Psychology Bulletin).