Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести, заяви новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, след като вчера правителството предложи да се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, като водата да идва от язовир "Белмекен" и да преминава през ВиК структурата на столицата. 

"Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на "Софийска вода". Деривациите, които захранват язовира "Белмекен" за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода", обясни той в предаването "Неделя 150" по БНР.

Димитров бе категоричен, че трябва да се пести питейната вода.

"На много места се нагнетява напрежение... Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно", каза той.

И допълни:

"30 години "ВиК - Шумен" не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир "Тича" по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата".

Мегаструктурата "ВиК-холдинг"

Той коментира и идеята на правителството да създаде държавен ВиК-холдинг заради водната криза, която се разраства с проблеми и в други градове, освен в Перник.

"По оперативната програма "Околна среда" са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции. ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е - даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си... Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК.  Тази структура ще помогне на всички", каза министърът, известен като Ревизоро заради шефския си пост в Митниците преди години.

Отпадъците

"Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ - Перник, ще сверим с оригиналите... Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително", уточни той Димитров.

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са:

"Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички... Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи".